Tai Chi en Qigong Workshops – Nijmegen en omgeving

 

Er worden regelmatig lessen georganiseerd in de Natuur. Ben je daarin geïnteresseerd: geef je op voor de nieuwsbrief op de voorpagina.

Meer informatie op de Cursuspagina.

 

Workshops

Taiji Bang zelfmassage en oefeningen (Qigong)  volgens Jesse Tsao 

Zondag 28 oktober 2018

Van 10.30 tot 12.30 uur (incl. kleine theepauze)

In Gymzaal De Weezenhof  (Weezenhof 30-03 Nijmegen)

Werken met de taiji bang is een ideale manier om aan de slag te gaan met je gezondheid, pijn en innerlijke onrust. Door zelfmassage breng je de meridiaan circulatie op gang en gaat je Qi stromen. Taiji Bang is zeer effectief voor vele klachten, pijn en vermoeidheid.

 

In de afgelopen jaren heb ik veel workshops en lezingen gegeven die allemaal positief ontvangen zijn. De onderwerpen die aan bod zijn gekomen kan je hieronder vinden.

Maar er zijn nog genoeg onderwerpen die ik in de toekomst wil gaan behandelen. Op stapel staan bijvoorbeeld: San Bao, de drie schatten; Chi-Kung en de Menopauze.

Als er in de onderwerpen zijn die aansluiten bij jouw activiteit, dan kan je altijd contact opnemen.

Workshop Chi-Kung/Tai-Chi en de Ademhaling
In deze workshop gaan we werken met de zachte soepele bewegingen uit de Chi-Kung en Tai-Chi. Het thema is Ademhaling.

Workshop Chi-Kung/Tai-Chi en het belang van ontspannen.

Workshop Tai-Chi Chuan: partneroefeningen.

Workshop Tai-Chi waaier

Workshop Tai-Chi zwaard
Workshop Hui Chun Gong, de Chi-Kung oefeningen van de Chinese Keizer. Een verdieping van deze krachtige en toch zachte oefenreeks van de oude taoïstische kloosters.

Workshop Chi-Kung en de 5 elementen

Chi-Kung en Natuurbeleving
Contact met jezelf en de natuur geeft nieuwe inspiratie in je leven. Chi-Kung oefeningen helpen om spanningen los te laten en je gevoelsbewustzijn te vergroten. Door in rust te zijn, kan de harmonie van de natuur je voeden

Meditatief lopen
Regelmatig wordt er in de prachtige omgeving van Nijmegen het meditatief lopen georganiseerd, o.a. in de Hatertse Vennen. De bewegingen zijn eenvoudig, maar diep, voor een ieder toegankelijk.

Lezing/Workshop,”De Dao: de vijf elementen”, met oefeningen
Chi-Kung en Tai-Chi maken gebruik van de kennis/het weten uit de Daoïsme.
In deze lezing gaan we dieper in op de plaats van de 5 elementen in de ontstaansgeschiedenis volgens de Taoïsten. Dit scheppingsverhaal wordt heel kernachtig samengevat in het gedicht van Lao Tze:

Dao baart de Eén
Dao baart de Twee
Twee baart de Drie
Drie baart de tienduizend dingen

Wat betekent dit gedicht? Hoe passen de 5 elementen hierin? Wat is het verband met de natuur? En wat heeft het met bewegen te maken? Met voeding? We zoeken het antwoord op deze vragen en zullen ook een enkele oefening doen, zodat de kennis ook ervaren kan worden.

Op reis door de Tao
Het Taoïsme is de filosofische traditie die het gehele leven in China al duizenden jaren doordringt. Het vormt ook de basis voor Tai-Chi en Chi-Kung. In de lessen is er vaak weinig tijd om dieper in te gaan op het Taoïsme. Zonder de indruk te willen wekken ook maar enigszins volledig te kunnen zijn, gaan we in deze workshop aan de hand van diverse Chi-Kung oefeningen op speelse wijze een ontdekkingsreis door de Tao maken.

‘ de Tao waarover gesproken kan worden is niet de ware weg. Dat wat genoemd kan worden is slechts tijdelijk van aard. Als je er recht op afrent zie je zijn kop niet. Als je erachteraan loopt zie je zijn rug niet ‘. – Uit de Tao Te Ching –

Dynamisch Bewegen: Centrale As
Je leert jezelf in de fysieke dimensie op een dieper niveau kennen.  We werken met Chi-Kung, oefeningen staand, zittend, op de mat met fysio-ballen enz.
Centrale As en Hoofdhouding en dynamische Ribbenkas.
Centrale As en vrije Schoudergordel.
Centrale As en vrije Bekkengordel.
Centrale As en Benen en Voeten.
Centrale As en Armen en Handen