Tai Chi (Taiji Quan)

 

Tai-Chi is bijzondere vorm van de Chi-Kung.

Tai-Chi is een verdedingskunst gebaseerd op de taoïstische principes van zachtheid en meegevendheid, de afwisseling van yin en yang. Het ontspannen, aandachtig en wakker bewegen wordt door velen ervaren als een weldaad voor lichaam en geest.

De oorsprong van Tai-Chi is onzeker. Er zou in de 14de eeuw een monnik geweest zijn, Chang san Feng, die in zij droom zag hoe een slang zich verdedigde tegen de aanval van een kraanvogel door zich in te rollen en op het juiste moment te ontrollen, waarmee de slang de aanval van de kraanvogel afweerde. Chang san Feng heeft daarna het boksen aangepast aan de taoïstische principes.

Het aanleren van de Tai-Chi-vorm en de vele subtiele details ervan vraagt geduld en doorzettingsvermogen. Het is echter zo boeiend, dat het ‘op weg zijn’ belangrijker is dan ‘het bereiken’. De Tai-Chi-vorm is een reeks van opeenvolgende bewegingen, de zogenaamde ‘postures’. In de lessen leren we de korte vorm van de Yang-stijl die door Cheng Man Ching naar het westen gebracht is.